×

Informació i consells sobre el coronavirus

Temps de lectura 2 min.
Informació i consells sobre el coronavirus

5 Març 2020

QUÈ ÉS EL CORONAVIRUS?

Els coronavirus són una àmplia família de virus que poden afectar a animals i persones. El nou coronavirus, o 2019-nCoV, és un virus respiratori identificat per primera vegada a Wuhan, Xina.

No és el mateix que els coronavirus que circulen normalment causant refredat comú.

SÍMPTOMES I PERSONES DE RISC

La infecció és transmissible de persona a persona encara que sembla ser poc contagiosa. Perquè es produeixi la infecció es necessari el contacte directe al nas, boca o ulls de saliva o mucositat d’un animal o d’una persona infectats. Sembla poc probable la transmissió per l’aire a distàncies majors d’un o dos metres.

Els símptomes del coronavirus més comuns inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire.

En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, fallada renal i, fins i tot, la mort.

Els casos més crítics, generalment, ocorren en persones grans o que pateixen alguna altra malaltia com, per exemple, de cor, del pulmó o problemes d’immunitat.

RECOMANACIONS GENERALS PREVENTIVES

informació coronavirus rentar-se les mans

  • Rentar-se les mans freqüentment amb un desinfectant de mans a base d’alcohol o amb aigua i sabó.
  • Al tossir o esternudar, cobrir-se la boca i el nas amb el colze flexionat o amb un mocador. Llençar el mocador immediatament i rentar-se les mans.
  • Evitar el contacte físic amb qualsevol persona que tingui febre i tos.
  • Si se presenta febre, tos i respiració amb dificultat, cal buscar atenció mèdica i informar el metge si s’ha viatjat a una zona de la Xina on s’han reportat casos, o si s’ha estat en contacte amb algú que hi ha viatjat recentment i presentava símptomes.
  • Si es visita mercats d’animals vius en zones on s’han registrat casos, evitar el contacte directe sense protecció amb animals vius i amb les superfícies en contacte amb ells.
  • Evitar el consum de productes animals crus o poc cuinats. La carn crua, la llet o les vísceres d’animals s’han de manipular amb cura per tal d’evitar la contaminació creuada amb aliments no cuinats.

CORONAVIRUS VS GRIP

El coronavirus es propaga amb més facilitat que el virus de la grip comú.

Els símptomes del coronavirus – tos, febre i sensació de falta d’aire – són molt semblants als de la grip, per això es difícil diferenciar-los sense proves diagnòstiques. El coronavirus, però, pot en alguns casos produir alteracions digestives com diarrea i malestar abdominal. L’aparició de pneumònia es pot donar en alguns casos i de forma més comú que amb la grip.

En la grip, en canvi, els símptomes més comuns són calfreds i febre acompanyada de mal de cap, dolor muscular, cansament i malestar general, congestió nasal, mal de coll i tos.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris
Categories
Preu